HET STAP-BUDGET

Wat is het STAP-budget?

Op 1 maart 2022 hebben cursisten massaal de eerste STAP-budgetten aanvragen ingediend van  € 1.000,- bruto, voor opleiding en ontwikkeling, bij opleiders in heel Nederland. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Hiermee wil de overheid, Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid, mensen helpen die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Wij zijn trots dat wij als erkend opleider dit mogen aanbieden voor onze cursisten en deelnemers.

Stap 1: zoek & vind

Na aanvraag en keuze van een van onze trainingen, ontvang je van ons het STAP-aanmeldingsbewijs (PDF) per mail.

*Alle trainingen van bureau VRIS komen ook in aanmerking voor het STAP-budget, met uitzondering van onze buitenlandse reis en 100% coaching.

*Let op! De enige training die NIET is opgenomen in het STAP register is de 5daagse vrouwenleiderschapstraining op IBIZA. Buitenlandse reizen en ontwikkelen worden niet vergoed door de overheid.

Stap 2: check & start aanvraag

Met de checklist hiernaast bekijk je of je aan alle voorwaarden voldoet. Log met jouw DigiD in op https://www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/ en start de aanvraag. Hier upload je ook het STAP-aanmeldingsbewijs. Binnen een dag ontvang je uitspraak over eventuele toekenning van het budget.

Checklist

 • Jij bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd;
 • Jij bent burger van de EU of partner van een EU-burger;
 • Jij bent in loondienst, ondernemer of je hebt geen werk;
 • Jij bent in de periode van twee jaar en drie maanden – tot drie maanden voor de kalendermaand van je aanvraag – ten minste zes maanden bij de volksverzekeringen verzekerd geweest (vrijwel iedereen in Nederland is dat automatisch);
 • Jij hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget subsidie gekregen en er is nog budget;
 • Jij kan voor de opleiding STAP-budget krijgen (alle trainingen van bureau VRIS zijn opgenomen in het scholingsregister van DUO).

Nog goed om te weten

 • Jaarlijks is er voor de subsidieregeling STAP-budget beschikbaar en is er ruimte voor circa 300.000 toekenningen. In februari 2023 heeft de overheid vastgesteld: “voor het kalenderjaar 2023 bedraagt de verleningsgrens per scholing 300.”  Wij zijn blij met deze uitspraak. Bij bureau VRIS gaat het om kennisoverdracht en kwaliteit en deze afbakening geeft een visie weer waarin wij volledig achterstaan.
 • Je kunt verchillende momenten verdeeld over het kalenderjaar STAP-budget aanvragen. Wees er op tijd bij, want op is op! De eerstvolgende aanvraag kun je indienen op 28 februari 2023. Zie hieronder de directe link https://www.stapuwv.nl/login?p=stapaanvraag
 • Je opleiding moet starten op het volgende moment: minimaal 4 weken na je subsidieaanvraag en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak van 2 maanden.
 • Ben je jonger dan 30 jaar en studeer je nog? Dan kun je geen STAP-budget aanvragen voor een opleiding die door het ministerie van OCW erkend wordt. De reden hiervoor is om samengaan met studiefinanciering en dubbele financiering vanuit de overheid te voorkomen. Je kunt wel opleidingen volgen bij private opleiders om jezelf verder te ontwikkelen.
 • Bedragen de kosten voor de STAP-opleiding meer dan € 1.000,-? Dan betaalt je werkgever (of jij zelf) de meerkosten.

FAQ

Kan ik voor meerdere scholingsactiviteiten een STAP-aanmeldingsbewijs opvragen?

Een deelnemer kan meerdere STAP-aanmeldingsbewijzen opvragen en kan door het jaar heen meerdere aanvragen doen. Let op! De deelnemer kan slechts één toekenning per kalenderjaar ontvangen, ongeacht de hoogte van het bedrag.

Ter verduidelijking: het is niet mogelijk om twee separate scholingsactiviteiten van 500 euro te stapelen. Een deelnemer krijgt een toekenning voor één scholingsactiviteit.

Welke trainingen van bureau VRIS komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Al ons aanbod en trainingen van bureau VRIS zijn opgenomen in het STAP-budgetregister, behalve onze 1-op-1 coachtrajecten en onze vrouwenleiderschapsprogramma op IBIZA.

Waarom moet ik me eerst aanmelden bij bureau VRIS?

Het is noodzakelijk om je eerst bij bureau VRIS aan te melden omdat wij jou na aanmelding een STAP-aanmeldingsbewijs zullen toesturen. Dit document (PDF) heb je nodig bij de aanvraag van het STAP-budget (https://www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/).

Hoelang duurt het voordat mijn aanvraag is verwerkt?

Nadat je jouw aanvraag volledig hebt ingevuld en verstuurd zal het UWV binnen een dag uitspraak doen over de eventuele toekenning van het budget. Bij toekenning wordt ook bureau VRIS geïnformeerd en kunnen we aan de slag! Dit zal minimaal 4 weken na je subsidieaanvraag zijn en binnen 3 maanden na de sluiting van het aanvraagtijdvak.

Hoe weet het UWV dat ik mijn STAP-budget heb gebruikt?

Binnen 3 maanden na het afronden van de training zal bureau VRIS het UWV informeren over het resultaat d.m.v. een Bewijs van deelname.

Ik doe mee!

9 + 10 =

 

Neem gerust contact met ons op.

 

Wil jij je aanmelden of informatie over een van onze diensten? Je bent van harte welkom! Wil je het volgende formulier invullen? We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om de verdere details te bespreken.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi, welkom!
Kan ik je wellicht ergens mee helpen?