HET STAP-BUDGET

Wat is het STAP-budget?

Vanaf 1 maart 2022 kun je een budget van € 1.000,- aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Hiermee wil de overheid mensen helpen die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. 

Stap 1: zoek & vind

Kies hier uit een van onze pakketten* en klik op ‘direct aanmelden’. Je ontvangt van ons het STAP-aanmeldingsbewijs (PDF) per mail.

*Alle andere trainingen van bureau VRIS komen ook in aanmerking voor het STAP-budget.

Let op! De enige training die NIET is opgenomen in het STAP register is de 5daagse vrouwenleiderschapstraining op IBIZA. Buitenlandse reizen en ontwikkelen worden niet vergoed door de overheid.

Stap 2: check & start aanvraag

Met de checklist hiernaast bekijk je of je aan alle voorwaarden voldoet. Log met jouw DigiD in op https://www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/ en start de aanvraag. Hier upload je ook het STAP-aanmeldingsbewijs. Binnen een dag ontvang je uitspraak over eventuele toekenning van het budget.

Checklist

 • Jij bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd;
 • Jij bent burger van de EU of partner van een EU-burger;
 • Jij bent in loondienst, ondernemer of je hebt geen werk;
 • Jij bent in de periode van twee jaar en drie maanden – tot drie maanden voor de kalendermaand van je aanvraag – ten minste zes maanden bij de volksverzekeringen verzekerd geweest (vrijwel iedereen in Nederland is dat automatisch);
 • Jij hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget subsidie gekregen en er is nog budget;
 • Jij kan voor de opleiding STAP-budget krijgen (alle trainingen van bureau VRIS zijn opgenomen in het scholingsregister van DUO).

Nog goed om te weten

 • Jaarlijks is er voor de subsidieregeling STAP-budget 218 miljoen euro beschikbaar en is er ruimte voor circa 300.000 toekenningen.
 • Je kunt op 6 momenten verdeeld over het kalenderjaar STAP-budget aanvragen. Wees er op tijd bij, want op is op! Het eerste aanvraagtijdvak loopt van 1 maart t/m 30 april 2022.
 • Je opleiding moet starten op het volgende moment: minimaal 4 weken na je subsidieaanvraag en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak van 2 maanden.
 • Tot 30 jaar kun je geen STAP-budget aanvragen voor een opleiding die door het ministerie van OCW erkend wordt. De reden hiervoor is om samengaan met studiefinanciering en dubbele financiering vanuit de overheid te voorkomen. Je kunt wel opleidingen volgen bij private opleiders om jezelf verder te ontwikkelen.
 • Bedragen de kosten voor de STAP-opleiding meer dan € 1.000,-? Dan betaalt je werkgever (of jij zelf) de meerkosten.
e-learning persoonlijk leiderschap

VRISSE ontwikkelSTAP- pakketten

Vrisse ontwikkelSTAP- Pakket 3

 • E-learning ‘Communiceren doe je zo!’
 • Dagdeel workshop ‘Gespreksvoering’

TARIEF & KWALIFICATIE
De kosten per pakket bedragen € 1.000,- incl. btw en Bewijs van deelname.

Vrisse ontwikkelSTAP- Pakket 4

 • 1daagse training ‘Communicatie & samenwerking’
 • Basisprofiel Insights of DISC profiel

TARIEF & KWALIFICATIE

De kosten per pakket bedragen € 1.000,- incl. btw en Bewijs van deelname.

Vrisse ontwikkelSTAP- Pakket 5

 • 1daagse training ‘Persoonlijk leiderschap’

TARIEF & KWALIFICATIE

De kosten per pakket bedragen € 1.000,- incl. btw en Bewijs van deelname.

FAQ

Kan ik voor meerdere scholingsactiviteiten een STAP-aanmeldingsbewijs opvragen?

Een deelnemer kan meerdere STAP-aanmeldingsbewijzen opvragen en kan door het jaar heen meerdere aanvragen doen. Let op! De deelnemer kan slechts één toekenning per kalenderjaar ontvangen, ongeacht de hoogte van het bedrag.

Ter verduidelijking: het is niet mogelijk om twee separate scholingsactiviteiten van 500 euro te stapelen. Een deelnemer krijgt een toekenning voor één scholingsactiviteit.

Welke trainingen van bureau VRIS komen in aanmerking voor het STAP-budget?

We hebben speciale STAP-pakketten samengesteld maar alle andere trainingen van bureau VRIS zijn ook opgenomen in het STAP-budgetregister.

Waarom moet ik me eerst aanmelden bij bureau VRIS?

Het is noodzakelijk om je eerst bij bureau VRIS aan te melden omdat wij jou na aanmelding een STAP-aanmeldingsbewijs zullen toesturen. Dit document (PDF) heb je nodig bij de aanvraag van het STAP-budget (https://www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/).

Hoelang duurt het voordat mijn aanvraag is verwerkt?

Nadat je jouw aanvraag volledig hebt ingevuld en verstuurd zal het UWV binnen een dag uitspraak doen over de eventuele toekenning van het budget. Bij toekenning wordt ook bureau VRIS geïnformeerd en kunnen we aan de slag! Dit zal minimaal 4 weken na je subsidieaanvraag zijn en binnen 3 maanden na de sluiting van het aanvraagtijdvak.

Hoe weet het UWV dat ik mijn STAP-budget heb gebruikt?

Binnen 3 maanden na het afronden van de training zal bureau VRIS het UWV informeren over het resultaat d.m.v. een Bewijs van deelname.

Ik doe mee!

4 + 15 =

 

Neem gerust contact met ons op.

 

Wil jij je aanmelden of informatie over een van onze diensten? Je bent van harte welkom! Wil je het volgende formulier invullen? We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om de verdere details te bespreken.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi, welkom!
Kan ik je wellicht ergens mee helpen?