Afgelopen zomer had ik het geluk te mogen rondreizen in het mooie Azië, onder andere op de eilanden Ceningan en Nusa Lembogan. Daar leerde ik minstens drie lessen over human leadership. Deze drie levenslessen nam ik mee uit Indonesië. Je kunt er direct mee aan de slag!

Les 1: Delen en gunnen

Behalve hun vriendelijkheid en inlevingsvermogen viel mij op dat men je met alle hoffelijkheid helpt. Win/win, want door ons tijd en aandacht te schenken, helpen ze ook andere eilandbewoners.

Een voorbeeld. Wij wilden van Sanur (Bali) naar het kleinere eiland Lemogan. Op het strand hadden we een geanimeerd gesprek met een eilandbewoner. Tijdens dat gesprek belde hij een collega, die voor ons de boottocht regelde voor de volgende dag. Ook de transfer naar de boot werd voor ons georganiseerd door even met ons mee te lopen naar de man van de boottickets. Die bood op zijn beurt aan om ons bij onze overnachtingsplek te komen ophalen. Dit alles zonder ook maar enige vorm van financieel gewin.

Voor mij een mooi voorbeeld van delen en gunnen. En voor de leiders onder ons: dit is een prachtig voorbeeld van eigenaarschap en verbinden.

Les 2: Aandacht maakt alles intenser

Met aandacht iets doen, zelfs iets simpels als thee of koffie inschenken. In Indonesië gebeurt alles met aandacht. Dit maakt elke ervaring intenser.

Goed leiderschap = aandacht + aandacht + aandacht! Wat gebeurt er als jij met volle focus en aandacht en ‘in het moment’ acteert? Wat ervaar jij dan in het menselijk contact?

Les 3: Zet je mindset op geluk

Hoe vaak zeggen wij tegen elkaar: ‘Geniet er lekker van’. En hoe vaak ervaren we dat genot werkelijk? We zeggen het eerder dan we het voelen.

Ik zag met eigen ogen hoe de eilandbewoners van Bali, Sembogan en Cinegam gelukkig zijn in kleine, mooie momenten. Samen zingen en gitaarspelen op het strand. Samenzijn, zonder woorden en met een mooie lach. Elkaar herhaaldelijk bedanken voor iets kleins. Zoveel momenten waarop geluk verweven is in het dagelijks leven.

Wanneer ervaar jij geluk ‘in het moment’? En hoe geef jij je geluk weer door?

Zou het niet bijzonder zijn om jouw leiderschap vorm te geven aan de hand van deze drie tips?

Ik wens je mooie ervaringen hierin. Door te delen, te gunnen, oprechte aandacht te hebben en geluk te ervaren, toon en deel jij menselijk leiderschap.

Bekijk het artikel op LinkedIN.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi, welkom!
Kan ik je wellicht ergens mee helpen?