Wat is jouw definitie van leiderschap? Wanneer we denken aan een leider, visualiseren we vaak bekende figuren met veel aanzien en volgers in zijn of haar kielzog. We denken aan Yacinda Adern, aan een CEO met een gigantisch kantoor, Iets anders? Bij leiderschap denken we vaak aan een pionier die aanstuurt en moeilijke beslissingen maakt. Iemand waar iedereen naar opkijkt. In werkelijkheid is leiderschap veel meer. Leiderschap laat zich zien wanneer je ‘s ochtends in de spiegel kijkt. Wanneer je een goede vriend advies geeft of wanneer je een knoop doorhakt wat betreft je dubbele weekendplannen. Bij Bureau VRIS noemen we dit Persoonlijk Leiderschap. Tijdens een training in Persoonlijk Leiderschap leer je jezelf beter kennen. Leer je sterker in je schoenen staan. En we kunnen je wel vertellen: de vruchten hiervan pluk je niet slechts op de werkvloer! In dit blog schotelen we je 5 manieren voor, waarop jij jouw Persoonlijk Leiderschap in kan zetten in het leven van alledag.

#1 Meer ontspanning en fysieke gezondheid

Tijdens een training in Persoonlijk Leiderschap ligt de focus sterk op balans. Een balans tussen werk en privé, maar ook een balans tussen het mentale en het fysieke. Je leert technieken om met beiden benen op de grond te staan – en belangrijk daarbij is om je lichaam en geest met elkaar te verbinden. Dat klinkt misschien zweverig, maar bedenk maar eens hoe vaak je door de dagen heen rent zonder te luisteren naar je lichaam. Door middel van even rust nemen, voor sommigen yoga, ontspanning, kom je weer terug in je lijf. Je bent je bewust van je longen die zuurstof in en uit blijven ademen, van je hart die ongestoord bloed door je aderen blijft pompen. Hierdoor voel je je niet alleen meer ontspannen; je bent je ook bewuster van hoe je lijf zich voelt, wat het nodig heeft. Wanneer je beter kunt luisteren, kun je ook beter voor jezelf zorgen!

#2 Zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen is een essentiële bouwsteen van goed leiderschap. Hoe kunnen anderen ten slotte blindelings op jou vertrouwen, wanneer jij dat zelf niet kan? Tijdens een programma in Persoonlijk Leiderschap keer je jezelf achterstevoren en binnenstebuiten. Je gaat op zoek naar je allerbeste skills, je grootste onzekerheden, je zwakste schakels. Je leert vooral je volle potentie benutten, vanuit je zwakke én sterke kanten. Daardoor heb je niet alleen meer zelfvertrouwen op de werkvloer, maar kun je ook thuis met een trotse blik in de spiegel kijken. Zelfvertrouwen geeft je mentale gezondheid een boost, maakt je aantrekkelijk én zorgt er vaker voor dat je krijgt wat je wil – omdat je stappen durft te maken en risico’s durft te nemen.

#3 Keuzes maken

Dit brengt ons bij het volgende punt. Met meer zelfvertrouwen kun je beter keuzes maken. Je weet namelijk wie je bent en waar je heen moet, je staat sterker in je schoenen. Daardoor ben je minder vatbaar voor verwachtingen of de mening van anderen. Als leider is dit belangrijk – moeilijke keuzes doen zich continu voor, en kunnen een grote impact hebben op de levens van anderen. In het dagelijks leven is dit niet veel anders! Denk maar aan de keuzes of je wel of niet in je relatie moet blijven. Of wanneer je eraan denkt om naar een andere stad te verhuizen. Maar ook op kleine keuzes blijf je minder lang hangen. Wel of niet naar die sociale verplichting op zaterdag? Wel of niet dat tijd doorbrengen met die ene vriend waarbij het glas altijd half vol is?

werk fundament

#4 Talentontwikkeling

Iedereen heeft talenten. Of dat nu organiseren, figuurzagen, een talenknobbel of een luisterend oor is; door Persoonlijk Leiderschap kun jij die talenten zien én ontwikkelen. De eerste stap is natuurlijk om jouw talenten te herkennen – ook als deze minder expliciet zijn. De volgende stap is om het belang van je talenten in te zien en besluiten er tijd in te investeren. Je kunt je uiteraard richten op skills die je inzet op de werkvloer: je talent voor bemiddelen, motiveren of praten voor een groep. Maar hetzelfde geldt voor je persoonlijk leven. Misschien is het tijd om wat vaker je canvas uit de kast te trekken, je kookkunsten te verfijnen of eindelijk dat online blog te lanceren?

ibiza leiderschaps training

#5 Een goede gesprekspartner

Communicatie is key – niet alleen op de werkvloer, maar in elke situatie waarin twee of meer personen zich in dezelfde ruimte bevinden. Communicatie is de hoeksteen van de beschaving. Ga maar eens na: bijna 8 miljard mensen op de aarde, allemaal met andere normen, waarden en talen. En tóch lukt het ons om samen een globale maatschappij te vormen. Tijdens een training in Persoonlijk Leiderschap duik je dieper in verbale- en nonverbale communicatie. Je leert luisteren, vragen, herkennen en aansturen. Een belangrijke skill als leider, en nóg belangrijker als mens. Denk maar aan alle communicatie waar jij op een dag onderdeel van bent! Of het nu koetjes en kalfjes zijn, een vurige discussie over Covid-vaccins of een vriend met een gebroken hart. Met de juiste communicatie help je niet alleen jezelf; maar ook de ander.

#6 Aan persoonlijk leiderschap werken met ons?

In ons 2-daags leiderschapsprogramma gaat het vooral over wie jij bent, hoe jij, ook in deze lastige tijden, keuzes maakt, helder communiceert en verbindt om gezamenlijk de doelen te halen. Aan de hand van een 25-tal vragen, ontvang jij je eigen Insights profiel. Dit geeft je inzicht in jezelf en de ander en helpt je effectief te communiceren.

Bekijk deze pagina voor meer informatie!

Een training speciaal voor de vakspecialist? Bekijk onze training Leidinggevend Monteur met communicatieve vaardigheden. Deze praktische 5daagse training, biedt jou inzicht in wie je bent, hoe je helder communiceert én hoe jij je leiderschapsrol effectief inzet.

Bekijk deze pagina voor meer informatie!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi, welkom!
Kan ik je wellicht ergens mee helpen?