Voel jij je soms alsof je een tikkende klok achterna rent? Heb je meer taken op je bord dan er uren in een dag lijken te zijn? Welkom in de wereld van tijd tekort en te lange to-do lijsten! Effectief zijn in je dagelijkse leven en werk is essentieel voor succes en voldoening. Om je een zetje in de rug te geven, hebben wij vijf manieren om je persoonlijke effectiviteit te verhogen, geïnspireerd door enkele van de beste leiders en auteurs op dit vlak, onder elkaar gezet.

1. Neem je gewoontes onder de loep

James Clear, auteur van “Atomic Habits”, legt uit dat je gewoontes de basis vormen van je persoonlijke effectiviteit. “Je haalt niet het niveau van je doelen, je valt terug op het niveau van je systemen.”

Kleine, consistente veranderingen in je dagelijkse routine kunnen leiden tot grote verbeteringen. Maak een lijst van je slechte gewoontes die je effectiviteit belemmeren en vervang deze door positieve, productieve gewoontes.

prioriteiten

2. Stel prioriteiten en plan effectief

Stephen R. Covey, auteur van “The 7 Habits of Highly Effective People”, benadrukt het belang van proactief zijn en prioriteiten stellen. Covey’s eerste gewoonte, “Wees Productief,” moedigt ons aan om verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen leven en onze acties.

Zijn tweede gewoonte, “Begin met het einde in gedachten”, adviseert om duidelijk te definiëren wat belangrijk is en onze tijd hierop af te stemmen. Dit betekent dat je elke dag begint met het identificeren van je belangrijkste taken, en deze inplant.

Onze Prioriteitenmatrix helpt je om je taken te categoriseren en effectief te beheren: begin met een moment van rust en focus en maak een lijst van alle taken die gedaan moeten worden. Neem de tijd om te analyseren welke taken en acties op je bord liggen. Zodra je een overzicht hebt, ga je aan de slag met het indelen ervan met behulp van de Prioriteitenmatrix.

 

3. Focus op ongestoord werken

Cal Newport, auteur van “Deep Work”, stelt dat geconcentreerd, ongestoord werk essentieel is voor productiviteit. In een wereld vol afleidingen is het belangrijk om tijd te reserveren voor diep werk, waarbij je volledig gefocust bent op een taak zonder onderbrekingen. Dit leidt niet alleen tot betere resultaten, maar ook tot meer voldoening in je werk.

Pak jij snel je telefoon op om door je Instagram te scrollen of WhatsApp berichten te lezen? Bekijk dan eens de app ‘Forest’, ‘stay focused, be present’. Deze app helpt je om gefocust te blijven in het hier en nu: je plant een boom, en de boom blijft groeien zolang je niet op je telefoon kijkt naar andere apps. Verlaat je de app om andere dingen te doen, dan blijft je boom niet langer in leven. Forest is een organisatie die daadwerkelijk met boom-plantorganisaties werkt, om echte bomen te planten.

4. Concentreer op de essentie van wat belangrijk is

Greg McKeown, auteur van “Essentialisme: De Gedisciplineerde Streven naar Minder”, moedigt ons aan om ons te concentreren op de essentie van wat belangrijk is. Door bewust keuzes te maken en je te ontdoen van onnodige verplichtingen en taken, kun je je tijd en energie besteden aan de dingen die echt waarde toevoegen. “If you don’t prioritize your life, someone else will.” Focus op minder, maar beter.

5. Beheers de kunst van timemanagement

David Allen, auteur van “Taken Afronden”, biedt een gestructureerde aanpak voor timemanagement. Zijn GTD-methode helpt je om je taken uit je hoofd en op papier te krijgen, waardoor je een duidelijk overzicht hebt van wat er moet gebeuren. Dit vermindert stress en verhoogt je productiviteit. “Je brein is er om ideeën te bedenken, niet om ze vast te houden.” Maak gebruik van lijsten, kalenders en andere hulpmiddelen om je taken te organiseren en bij te houden. In onze 2daagse training Persoonlijke effectiviteit & time management, werken wij vanuit deze methodiek.

Hoe nu verder?

Het verhogen van je persoonlijke effectiviteit vraagt om bewuste keuzes en gewoontes. Zoals Voltaire zei: “Het perfecte is de vijand van het goede.” Streef naar consistentie en verbetering, niet naar perfectie.

Gebruik de Prioriteitenmatrix om je taken te organiseren en je tijd effectief te beheren.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi, welkom!
Kan ik je wellicht ergens mee helpen?