We gooien onze meubels aan de kant voor een partijtje yoga in de woonkamer of besteden onze tijd nuttig met het leren van nieuwe meditatietechnieken. We doen er alles aan om – vanuit welke rol dan ook – de beste thuiswerk-omgeving te creëren. We zoeken daarbij naar de juiste balans tussen werk en privé en naar een manier om jezelf of je team te blijven motiveren op afstand. Want hoe houd je de teamspirit hoog tijdens deze extreem veranderde omstandigheden op de werkvloer?
Coronavirus zet de bedrijfswereld op z’n kop.
Het valt niet mee… Iedere ochtend worden we wakker met 53 nieuwe angstaanjagende nieuwsberichten op ons scherm. Ons eigen kleine landje staat op zijn kop, het aantal besmettingen groeit terwijl de economie krimpt. We nemen met z’n allen een grote sociale stap terug, maar de sterke drang om er het beste van te maken blijft. Zo ligt een groot deel van onze economie op apegapen, maar proberen thuiswerkers er alles aan te doen om zo efficiënt mogelijk te blijven werken. We zetten de wekker nog altijd even vroeg, we beginnen net als op kantoor iedere dag met een sterke bak koffie en klappen onze laptop nog net zo smooth open. Uit onderzoek van Stanford University blijkt dat we tijdens thuiswerken meer gedaan krijgen en dat we vaker met het juiste been uit bed stappen als we ons alleen maar naar de keukentafel hoeven te verplaatsen. Maar hoe zit het met online samenwerken?
Keep up the teamspirit!
Iedere collega zit in een andere woonkamer, op een andere stoel, met andere achtergrondgeluiden. De sociale interacties die je tijdens een werkdag hebt ga je steeds meer missen. De praatjes bij de koffieautomaat, de tafeltennistafel competities tijdens de lunchpauze en zelfs de vervelende collega die net te hard mee blèrt met 100% NL. Maar vooral de samenwerking krijgt een tik. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je weet waar je buurman mee bezig is, en spontaan samen sparren verloopt ook niet meer zo soepel. Hoe breng je elkaar op afstand toch dicht bij elkaar?
- Afstemming van normen
Als thuiswerker heb je duidelijkheid nodig. Of het nou gaat om je werkuren, lunchtijden of contactmomenten. Stel dus samen met je team een lijst met regels op: moet je de hele dag online zijn? Hoe ga je om met de waslijst aan corona-updates die je tijdens werk binnenkrijgt? Hoe behoud je gezamenlijk je focus? - Is de werkmethode toe aan vernieuwing?
Tegenwoordig worden we overspoeld met handige methodes en tools. Een goed moment om hier nog eens in te duiken; want de werkmethode die jullie tot nu toe hanteerden loopt misschien minder lekker op afstand. Blijf je bijvoorbeeld bij een traditionele vorm van projectmanagement die langetermijndoelen stelt – die nu wel érg ver weg lijken? Of moet je jezelf verdiepen in de superhippe scrum methode die steeds meer bedrijven hanteren? - Een speurtocht naar de juiste tools
Ook de oude rot in het vak moet eraan geloven: de nieuwste software-snufjes die – als je het eenmaal door hebt – flexwerken makkelijker maken. Videovergaderen via Zoom, projectmanagement via Flow, bestanden delen via Dropbox, chatten via Slack. Wat zijn de juist tools voor online samenwerken? Frankwatching zette het voor je op een rijtje: de 22 ultieme tools voor online samenwerken. - Een dagelijkse online stand-up
Een superkorte maar krachtige mini-meeting waarin je vertelt waar je mee bezig bent geweest, waar je tegenaan liep en waar je vandaag mee aan de slag gaat. Dit zorgt voor transparantie binnen je team! - Laat je gezicht zien
Camera aan en gaan! De vrolijke blikken van je collega’s zorgen voor positiviteit in deze donkere dagen. We doen al een flinke stap terug als het gaat om sociale interactie, dus het zien van andere gezichten doet ons goed: we zijn en blijven gezelschapsdieren! Daarnaast stimuleert dit je ochtendritueel en raak je niet uit gemakzucht in de joggingbroek-sleur. - Be creative
Je team op afstand een hart onder de riem steken? Wat dacht je van pizza vrijdag vanuit huis? Een online vrijmibo met digitale spelletjes via de nieuwe Houseparty app? Of een lading positieve energie bezorgen via de thuisbezorgd snackbox van BitesWeLove? - Het hoogtepunt van je dag!
‘Geluk zit in de kleine dingen’. Lekker cliché, maar ware tegeltjeswijsheid. Wat heeft jou vandaag aan het lachen gemaakt? Maak gretig gebruik van een gezamenlijke groepschat om iedere dag even te delen wat jou blij maakte. Een super spannende Netflix film met zoute popcorn op de bank? Een nieuwe champignon-risotto-recept die lekkerder uitpakte dan verwacht? Of de mediterende geluiden van de natuur tijdens een verfrissende boswandeling?
De balans tussen werk en privé
Thuiswerken moet niet ten koste gaan van de communicatie en saamhorigheid binnen je team. Iedereen wordt inmiddels geconfronteerd met hoeveel we van onszelf eisen. In het sleutelen aan de nieuwe werkelijkheid en hebben soms een extra steun in de rug nodig. Door het proces met elkaar te delen en samen je schouders onder een gezamenlijk doel te zetten, kom je dichter bij elkaar. Grote kans dat je straks weer de deur uitstapt met de zon op je bol en een sterkere teamspirit dan aan het begin van de rit!