Vrouwlijk leiderschap

Who run the world? Girls!

Terwijl stoere, onafhankelijke Rapunzel de charmante dief moet redden waarop ze verliefd is, zou Assepoester nog steeds, getreiterd door haar gemene stiefzusjes, de vloer aan het boenen zijn als de prins op het paard geen actie ondernomen had. In de film ‘Assepoester’ uit 1950 krijgt de hulpeloze prinses een portie glamour toegetoverd van een goede fee, terwijl in de film ‘Tangled’ uit 2010 daadkrachtige Rapunzel zelf bewijst dat vrouwen kunnen doen wat mannen ook doen – maar dan beter. De rollen veranderen, stoere Disney-dames met ballen domineren het toneel, maar toch lijkt het einde nog niet in zicht. Waar komen die verschillen tussen man en vrouw eigenlijk vandaan? Staat het geregistreerd in onze genen en stamt het nog vanuit diep uit de oertijd? Of hebben we de verschillen en ongelijkheid zelf gecreëerd? Maar vooral: wat betekent het voor het bedrijfsleven en maatschappij wanneer vrouwen steeds meer de scene domineren?

Oertijd of moderniteit?

Dat er lichamelijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen staat als een huis: vrouwen persen nieuw leven uit hun benedenste en mannen kunnen staand plassen. Maar wanneer we kijken naar de verschillen in de hersenen – en daarmee de rol die we spelen in de samenleving wordt er nog vurig gediscussieerd. Vrouwen zijn zorgzaam, gevoelig, houden van roze en maken zich graag mooi. Mannen zijn jagers, huilen niet, zijn sterker en dragen geen hakken. Vrouwen zorgen voor de kinderen, mannen zorgen voor het eten op tafel. Komen deze verschillen voort uit ons DNA? Vrouwen geven ten slotte melk, en moeten dus wel voor de kleintjes zorgen. Of zijn deze verschillen een sociale constructie en vullen we een rol in die we zelf hebben bedacht? Het thema is in ieder geval hot and happening!

Vrouwelijke bouwvakkers, why not!

Of het nou uit de oertijd komt, uit ons DNA, of uit de moderne geschiedenis van de mens: de invloed op de rol die vrouwen in het dagelijks leven toegewezen krijgen is enorm. Maar het verandert ook! Voorheen werd ons beeld van een man of vrouw vanaf kinds af aan roestvast in ons hoofd gevormd op basis van kinderboeken als Jip en Janneke waarin Jip alles durft terwijl Janneke veel banger is. Maar ook in tv-reclames zagen we de vrouw vaak als moederfiguur en de helper van de man, en de man als leidende figuur in het gezin. Dat er hierdoor vaak onbewuste verwachtingen over het gedrag en de rollen van mannen en vrouwen in stand worden gehouden is dus niet zo gek. Maar de kijk op mannen en vrouwen in de westerse wereld verandert. Geen hulpeloze Doornroosje of Sneeuwwitje die gered moeten worden door een prins, maar stoere, onafhankelijke zusjes Frozen of boogschutter Merida die met haar skills de drie prinsen een poepie laat ruiken. Hierdoor roepen er duizenden kids dat ze dappere prinses willen worden als ze groot zijn, in plaats van hulpeloze prinses. Deze Disney-dames motiveren indirect ook de meiden die vanuit hun huidige secretaresse functie willen doorgroeien naar een leiderschapsrol binnen de Corporate Bank. 

Kenmerken van vrouwelijk leiderschap

Vrouwen in leiderschapsposities blijft een gevoelig thema. Voor ons een reden om een aantal vrouwelijk leiderschaps-feitjes onder elkaar te zetten. Want vrouwen aan de top heeft zo z’n voordelen!

  • Volgens het ILO (International Labour Organisation) zorgen vrouwen voor betere bedrijfsresultaten. Je bedrijf succesvoller maken? Zet man-vrouwverhouding maar alvast op de agenda voor 2020 want met vrouwen aan de leiding maak je meer winst!
  • Niet alleen de winst, maar ook de reputatie van een bedrijf wordt omhoog gekrikt. Volgens het ILO doen bedrijven waar vrouwen die met de stok zwaaien het dus goed tegenover anderen.
  • Maar hoezo dan? Het WPP (https://www.wpp.com/) heeft in dertien verschillende landen onderzoek gedaan naar de eigenschappen van ‘de moderne leider’. De top 10 kenmerken van dé ideale leider? Die worden herkend als typisch – biologische of culturele? – vrouwelijke eigenschappen. 
  • Who save the world? Girls! Volgens de University of California geven bedrijven met vrouwen aan de top meer aandacht aan duurzaam ondernemen. Veel bedrijven hebben een bijzondere positie om de wereld een stukje beter te maken, en met vrouwen op de troon wordt dat dus beter benut.  
  • Jonge mannen willen een actievere rol in het ouderschap spelen. Weg met traditionele labels; gewoon doen wat werkt voor het gezin. Dus mannen, maak ruimte voor vrouwen in leidinggevende functies en besteed meer tijd aan het afvegen van snotneuzen en het opruimen van rondslingerend speelgoed.

We zijn er biijj-naa, maar nog niet he-le-maal!

We timmeren lekker aan de weg, maar het einde is nog niet in zicht. Ja, vrouwen zijn vaker economisch zelfstandig, zijn minder vanzelfsprekend huisvrouw en zitten steeds vaker op de dirigerende stoel bij grote bedrijven. Toch is de realiteit hard: nog steeds zijn vrouwen ondervertegenwoordigd op hogere en besluitvormende posities. Ook moeten de dames nog steeds strijden voor gelijke salarissen en kansen op leiderschap.  Maar ook de mannen krijgen het voor de kiezen: wanneer zij gewoon huisvader willen worden krijgen ze te maken met vooroordelen en opgehaalde neuzen. Het is een weg waaraan getimmerd moet worden, maar waar we niet in door moeten slaan: vrouwen als zwak zien wanneer ze niet voor leiderschap of carrière kiezen, maar juist voor het huishouden – terwijl dat gewoon is wat ze willen. 

Hoe dan ook: beetje bij beetje demonteren we de ouderwetse rolverdelingen en gaan naar een wereld waarin het verschil tussen mannen en vrouwen steeds meer verdwijnt. Hoewel vrouwen voorlopig nog kinderen blijven baren, en mannen nog rustig tegen een boom hun behoefte blijven doen, zullen vrouwen steeds meer ruimte op het toneel krijgen om haar stem te laten horen en sturing te krijgen. We trappen de fairy godmother en prince charming de deur uit, want de handen uit de mouwen steken? Dat kunnen we zelf wel!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi, welkom!
Kan ik je wellicht ergens mee helpen?